Mi történik egy meghallgatáson?

Ha megérik benned az elhatározás, hogy énekelni tanulj, elsőként keresned kell egy énektanárt. Ehhez ma már nem kell sokat kutatnod, hiszen az interneten egymást érik a hirdetések. Csak azt kell tudnod, milyen céllal vágunk bele a tanulásba.

Gondolkodtál már azon, milyen szempontok alapján érdemes keresgélned? Ha még nem, szívesen ajánlok néhány átgondolandó kérdést.

  • Milyen céllal szeretnél énekelni tanulni?
  • Számodra milyen az ideális énektanár?
  • Milyen műfaj iránt érdeklődsz?
  • Mennyi időt tudsz szánni az énekórákra?
  • Milyen anyagi lehetőségeid vannak?

Ha tudod a válaszokat, akkor könnyebben tudsz majd szelektálni az egyes ajánlatok között, és biztosan sikeresebb lesz a tanárválasztásod is. Miután megtaláltad a lehetséges megfelelő személyt, írhatsz neki, de nyugodtan fel is hívhatod, hogy időpontot egyeztess vele! Csak légy bátor!

Ha megtetted az első lépést, bizonyára izgatottan várod az első találkozást, mert fontos a számodra, hogy mi lesz a tanár véleménye, vállal-e, tetszik-e a hangod neki, sikerül-e megmutatnod azt, amit szeretnél.

Nálam mindig először beszélgetünk, ismerkedünk kicsit. Vannak olyanok, akik bátran kiállnak elém, és szívesen dalra fakadnak, de többen vannak azok, akik nagyon izgulnak. A beszélgetésnek két fontos oka van. Megtudni a fent felsorolt kérdésekre a választ, és kicsit oldani a „vizsgahelyzet” feszültségén. Vannak olyanok, akik egy meghallgatásra hoznak magukkal egy dalt, amivel bemutatkoznak. Ez gyakorlatilag bármi lehet. Ha szeretnél jól választani, keress olyat, amit bármikor, bármilyen helyzetben magabiztosan tudsz elénekelni! Hozhatsz hozzá zenei alapot, ha olyan a műfaja, vagy kottát, mert tudok zongorázni, és elég jól blattolok. Ha bátortalanabb vagy, és nem mersz elénekelni egy dalt egyedül, akkor sincs nagy baj.

A beszélgetést követően, rajtam a sor, hogy adjak egy kis ízelítőt abból, hogyan dolgoznék veled, ha hozzám járnál. Légzéstechnikai és rekeszizom gyakorlatokkal kezdünk, majd jöhetnek az egyszerűbb beéneklő gyakorlatok. Egy énektanár számára nem csak a hanganyag a fontos, hanem az is, hogy az énekessel tudjon együtt dolgozni, az értse őt, és lehetőleg meg tudja csinálni, amit kér tőle. Elsődleges szempont, hogy tudja visszaénekelni a kért hangot. Hallás nélkül lehetetlen hangot képezni. Ha ilyen ember jön hozzám, általában szolfézs tanárt javasolok neki, hogy fejleszthesse a hallását. Vannak olyanok, akik izgalmukban, vagy, mert még sosem skáláztak, néha elvétik a hangot, de ez még nem jelenti azt, hogy rossz a hallásuk. A kezdeti stressz elmúltával már szépen lehet velük dolgozni.

Énekes tábor Salomváron 2013 452

Mikor egy énektanárhoz először mész el, mindenképpen légy nyitott, befogadó, és próbálj mindent megcsinálni, amit kér! Érezned kell neked is, hogy tudnál-e vele dolgozni, nem csak neki!

Nagyon fontos a szimpátia, az első megérzések. Ez egy bizalmi viszony. A hangszered a lélek hangszere, és ha valaki nem megfelelően, azaz nem kellő megértéssel közeledik hozzád, akkor te sem tudsz kinyílni sem lélekben, sem hangilag.

Minden esetben gondold át, mennyit ér meg neked, hogy tanítsanak! Ha úgy érzed, meghaladja a lehetőségeidet, inkább keress mást, akihez rendszeresen tudsz járni! Mert a sikeres énektanulásnak az egyik kulcsa a rendszeres munka. Lehetőleg hetente egyszer el kéne járnod órára ahhoz, hogy fejlődhess.

A meghallgatás végén lehetőség van arra, hogy mindezeket átbeszéljük. Elmondhatod tetszett-e, amit csináltunk, mik az első benyomásaid. Ha úgy érzed, inkább mást keresel, akkor sincs probléma. Mindenkinek más személyiség a szimpatikus, és ezt tiszteletben kell tartani.

Arra biztatlak, menj, és keresd meg a neked megfelelőt, akinek segítségével sikerül elérned a céljaidat, és úgy énekelhetsz, ahogy szeretnél!

Ha pedig az olvasottak alapján úgy érzed, szívesen jönnél el hozzám egy meghallgatásra, akkor írj a jani.gabriella@gmail.com –ra, vagy hívj a 0670/420-0839-es számon!

Szeretettel várlak!Énekes tábor Salomváron 2013 511