Szorongásoldás énekléssel

Amikor valaki eljön hozzám meghallgatásra, gyakran hallom a következőket:

  • „Gyerekként kinevettek a többiek, amikor énekelni kezdtem.”
  • „ A tanárom azt mondta, inkább maradjak csendben, mert túl hamis vagyok.”
  • „ Nem tudom megítélni, hogy van-e egyáltalán hallásom.”
  • „Nem merek énekelni, mert félek, hogy rossz hangom van.”
  • „Az éneklés számomra mindig egy elérhetetlen vágy lesz.”
  • „Szeretnék felszabadultan énekelni, de nem merek.”
  • „Szorongok, ha arra gondolok, hogy énekelnem kell.”

Az ilyen és ehhez hasonló mondatok hátterében akár évtizedek óta beépült szorongások állhatnak, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, mikor valaki szeretne énekelni tanulni. Ha nem tárjuk fel a probléma gyökerét, nem tudunk segíteni. Egy énektanárnak nem csak az a feladata, hogy technikailag képezze a tanítványait. Az énekhang a LÉLEK hangszere, és bármilyen szorongás, feszültség, zavar leküzdhetetlen akadályként tornyosulhat az elé, aki felszabadult éneklésre vágyik.

Épp ezért, a jó énektanár kellő empátiával kell, rendelkezzen, hogy ezeket a bonyolult, fájdalmas lelki folyamatokat fel tudja oldani a tanítványban. Egy szorongó embertől hiába is kérnénk, hogy nyissa ki a száját nagyobbra, amikor énekel, vagy adjon erőteljesebb hangot ki magából. Ismernünk kell a szorongás lelki és testi tüneteit, és segítenünk kell azokat feloldani.

A bátorításnak, pozitív megerősítésnek minden tanulási folyamatban fontos szerepe van. A legkisebb előrelépést is nyugtázni kell, és sosem szabad türelmetlenkedni. Egy szépen megszólaló hang, egy jó helyre vett levegő, egy jól artikulált szöveg, egy apró mosoly hihetetlen erővel és lelkesedéssel tudja előre vinni a tanulni vágyó diákot.

Az éneklés csodálatos érzés, amit sokan meg szeretnének tapasztalni, függetlenül attól, hogy professzionálisan, vagy kedvtelésből, önmaguk szórakoztatására művelnék-e. Természetesen az a legjobb, ha valaki tanár segítségét kéri, de bizonyos gyakorlatok egyedül is elsajátíthatók.

A hangképzés alapjai egyszerűen című könyvemben ilyen gyakorlatsorokat állítottam össze, és igyekeztem összefoglalni mindazt, amit fontosnak tartok az éneklésről.

Ha érdekel, és még nem olvastad, letöltheted a weboldalamról INGYEN! Cserébe csak néhány kérdésre kérek tőled választ.

Kívánok neked felszabadult, örömteli éneklést!